Przepiorki.pl » Hodowla przepiórek » Żywienie » Zapotrzebowanie przepiórek na paszę
O HODOWLI

Zapotrzebowanie przepiórek na paszę

Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, tj. białko, energię, węglowodany i tłuszcze, składniki mineralne i witaminy jest podobne do zapotrzebowania indyków.

Wydaje się, iż przepiórki dobrze znoszą zarówno nieznaczne niedobory, jak i zbyt wysoki poziom białka, natomiast zbyt wysoka wartość energetyczna paszy może działać w pewnych wypadkach szkodliwie , a mianowicie wówczas, jeśli źródłem kalorii są oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce lub rybne podawane w nadmiarze. Wystąpiła wtedy wysoka śmiertelność i degeneracja wątroby. Niekorzystne skutki takiej paszy złagodził dodatek choliny, witaminy B12 oraz witaminy E.

Przepiórki
Natomiast wszyscy są zgodni co do konieczności przygotowywania co najmniej dwu zestawów pasz: na okres wzrostu oraz dla dorosłych ptaków hodowianych. Francuzi i Włosi różnicują te zestawy na 3 mieszanki. Trzecią jest mieszanka używana podczas tuczu. Zaleca się zadawanie podczas wzrostu paszy o zawartości do 28% białka, a w każdym razie większość z nich zaleca w pierwszym okresie poziom białka powyżej 25%. Poziom ten obniża się w okresie dojrzewania ptaków, przy czym niektórzy obniżają procent białka już po 3 tygodniach życia, inni w czwartym tygodniu. Obniżenie białka do 16% podczas wzrostu nie wpływa na przyszłą użytkowość nieśną. Obniżenie zaś procentu białka do 18% wpływa ujemnie na wykorzystanie paszy.

Dorosłym nioskom zaleca się zadawanie paszy o zawartości 22-25% białka. Jak wynika bowiem z obserwacji, obniżenie zawartości białka w paszy niosek do 20% powoduje już spadek nieśności, ciężaru jaj i wylęgowośoi.

W hodowli podczas odchowu przepiórek zazwyczaj stosuje się mieszankę sypką zawierającą około 29% białka. Następnie od 28 dnia życia, aby opóźnić wiek dojrzewania płciowego, ogranicza się procent białka do 18-20%, a w końcu przepiórki hodowlane (nioski i samce) otrzymują granulat zawierający 27% białka. Jak wiadomo, białko składa się z aminokwasów. Niektóre z nich muszą być dostarczone organizmowi z zewnątrz, ponieważ nie może ich sam zbudować (aminokwasy egzogenne). Zapotrzebowanie na aminokwasy egzogenne jest zbliżone do zapotrzebowania indycząt. Zapotrzebowanie to jest również bardzo podobne do zapotrzebowania bażantów. Stąd wniosek, iż przepiórki będą się doskonale nadawały jako zwierzęta pilotowe do badań żywieniowych nad bażantami.

Nie ma lepszego sposobu zapewnienia wszystkich aminokwasów egzogennych niż dostarczanie ich w białku zwierzęcym. Dlatego przepiórki potrzebują dość dużego dodatku mączki rybnej, mięsnej, mięsno-kostnej, mleka świeżego, kwaśnego lub w proszku, albo maślanki, a przede wszystkim twarogu. Pełny zestaw aminokwasów egzogennych mają tylko dwie pasze „roślinne'" - drożdże (piekarnicze świeże i suszone oraz pastewne) i soja, (ewentualnie śruta sojowa). Przyjmuje się, iż zapotrzebowanie białka zwierzęcego w procentach białka ogólnego przyjętego za 100% jest wyższe niż u pozostałego drobiu grzebiącego. Jeśli u kur regułą jest stosunek 30% białka zwierzęcego to u przepiórek musi on wynosić co najmniej 35%.

Podstawowe objawy niedoboru aminokwasów egzogennych
Aminokwasy Pasza Działanie na organizm Skutki niedoboru
Arginina Mączki zwierzęce, śruta sojowa, arachidowa, drożdże, groch, bobik; Odgrywa zasadniczą rolę w przemianie węglowodanowej, niezbędna do szybkiego wzrostu i wysokiej nieśności: Zwolnienie wzrostu, obniżenie nieśności, zmniejszone pobieranie pokarmu;
Histydyna Śruta arachidowa, sojowa, mączka z krwi, drożdże; Zapewnia normalny wzrost i prawidłowy rozwój organizmu; Zmniejszone pobieranie pokarmu, zwolnienie wzrostu, wychudzenie;
Lizyna Siano i ziarno motylkowych, mleko w proszku, mączki zw. siemie lniane, śruta sojowa, arachidowa; Niezbędna do syntezy insuliny, prawidłowego rozmnażania i ogólnego wzrostu oraz wykształcenia dobrego upierzenia; Zahamowanie wzrostu osobników rosnących oraz upośledzenie procesu spermatogenezy; ogólne wyczerpanie organizmu, szorstkość i suchość piór;
Metionina Mączka rybna, mięsna, mięsno--kostna; Wpływa na wzrost i rozwój organizmu oraz prawidłowy porost piór; działa ochronnie na wątrobę, bierze udział w syntezie choliny i hemoglobiny, reguluje ciśnienie krwi, przeciwdziała otłuszczeniu; Zmiany degeneracyjne w nerkach, stłuszczenie wątroby, zmiany w upierzeniu, zaburzenia w ciśnieniu krwi, niedokrwistość, zanik mięśni, i lecytyny; u rosnącego drobiu wstrzymuje porost piór. Może być zastąpiona przez CYSTYNĘ w 40-50%;
Cystyna Mączki zwierzęce, śruta lniana i rzepakowa; Jest głównym składnikiem białka piór (12%); bierze udział w syntezie keratyny, glutationu, insuliny; działa odtruwająco na toksyczne produkty przemiany materii i substancji rakotwórczych; Marskość wątroby, złusz-czenie naskórka, zapalenie skóry, wypadanie piór, skłonność do zakażeń;
Fenyloalanina i tyrozyna Mączki zwierzęce, ziarno motylkowych; Zapewnia normalne funkcjonowanie tarczycy, nadnerczy, wątroby i trzustki oraz tworzenie pigmentów i krwinek; Zaburzenia w czynności tarczycy, nadnerczy, trzustki i wątroby oraz w soczewce oka; FENYLOALANINA może przechodzić w TYROZYNĘ; przy częściowym deficycie fenyloalaniny, może być częściowo zastąpiona przez tyrozynę (30-50%)
Tryptofan Mączka z krwi i mięsa, drożdże; Niezbędny do prawidłowego wzrostu, rozmnażania i upierzenia; reguluje ciśnienie krwi i działanie wzroku; Wrastanie naczyń krwionośnych w rogówkę, katarakta, zanik jąder, wypadanie piór;
Treonina Siano i ziarno motylkowych, drożdże, mączki zwierzęce; Reguluje przemianę materii; Obniża spożycie paszy, hamuje wzrost; zwiększa ilość wydalanego azotu w moczu;
Leucyna Mączki zwierzęce, śruta sojowa, arachidowa, lniana, rzepakowa Determinuje prawidłową budowę komórek i tkanek wpływa na przemianę materii; Zahamowanie wzrostu, brak apetytu; zaburzenia w wydzielaniu soków żołądkowych, ujemny bilans azotowy;
Izoleucyna Mączka rybia, mięsna, drożdże; Reguluje przemianę białkową w organizmie; Szybki spadek ciężaru ciała, zmiany degenera-cyjne w grasicy oraz stłuszczenie wątroby;
Walina Mączki zwierzęce, krew, drożdże, koniczyna, lucerna, groch; Zapewnia normalne funkcjonowanie układu nerwowego; Niezborność ruchów, nadwrażliwość, zmiany w rogówce oka;
Glicyna Drożdże, groch, siemie lniane, krew, mączki zwierzęce; Bierze udział w syntezie białka mięśni oraz reguluje przebieg wzrostu; Ogólne wyczerpanie organizmu, zahamowanie wzrostu i porostu piór, obniżenie nieśności;
Kwas glutaminowy Śruta arachidowa, drożdże, siano motylkowych. Zapewnia normalny rozwój młodego organizmu, a w wieku dojrzałym wysoką produkcyjność. Spadek tempa wzrostu kurcząt, obniżenie nieśności ptaków dorosłych.

Sole mineralne, na które należy zwrócić szczególną uwagę w żywieniu wszystkich ptaków, to: wapń (60, 83), fosfor (60), potas, magnez, sód i chlor, mangan, kobalt, cynk, jod żelazo, miedź, siarka, selen. Przepiórki mające szybkie tempo wzrostu i przemiany materii, a następnie najwyższą wśród ptaków produkcyjność nieśną, są szczególnie wrażliwe na najmniejsze niedobory tych składników. Wapń, fosfor i magnez są zasadniczymi częściami składowymi kośćca.

© przepiórki.pl - Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu