Chore ptaki są osłabione, ich odchody są białe, czasem zabarwione krwią. Częściej chorują osobniki młode. Ponieważ dość trudno odróżnić tę chorobę od pulorozy, konieczne jest przeprowadzanie badań laboratoryjnych. Przepiórki chorujące bezobjawowo i ozdrowieńce stają się nosicielami zarazków. Zakażają inne przepiórki przez kał, który dostaje się do karmy, przez jaja, ponieważ Salmonellae w organizmie przepiórek bytują nie tylko w przew-odzie pokarmowym, ale również w woreczku żółciowym i jajniku. Może nawet dojść do zakażenia ludzi. Toteż jaja z ferm zarażonych nie mogą być spożywane inaczej jak po 10-minutowym gotowaniu. W Polsce wszystkie rejestrowane fermy przepiórek mają obowiązek przeprowadzania badań jaj konsumpcyjnych.
Ze względu na możliwość zakażania jaj i piskląt, nie stosuje się leczenia, a tylko usuwa się z hodowli sztuki chore, ozdrowieńców i nosicieli.