Przepiorki.pl » Odmiany przepiórek
O HODOWLI

Odmiany przepiórek

Przepiórki w 2 barwach
Przepiórki bardzo łatwo się krzyżują, wielu hodowców samodzielnie prowadzi mieszanie ras w celu uzyskania odpowiedniego dla siebie parametru patrząc pod względem tuszki lub znoszonych jaj.

Do Polski przywożone są przepiórki z różnych krajów, stąd potocznie nazywa się ie od kraju, w którym zostały zakupione, „niemieckimi", „jugosłowiańskimi" itp., podobnie jak nazwano tutaj pierwszą odmianę „japońską". Mają cne pewnie cechy charakterystyczne. Tak np. jugosłowiańskie są cięższe od pochodzących z innych krajów, gdyż Jugosławia specjalizuje się w ich produkcji na mięso. Japonia ma przepiórki o najlepszej nieśności. Amerykańskie białe przepiórki sprowadzone do Polski z Włoch często są obarczone śmiercionośną dziedziczną cechą sprzężoną z białością. Gen ten ujawnia się między 1 - 20 dniem odchowu. Mianowicie śnieżnobiałe ptaki źle przyrastają, są słabe, drobne i padają z bliżej nieokreślonego powodu. Tylko heterozygotyczne ptaki o upierzeniu koloru „szarego" pozostają przy życiu, nie różniąc się niczym od zdrowych, normalnie upierzonych.

Niezależnie od kraju, z którego pochodzą, i od odmiany, przepiórki domowe były w swojej ojczyźnie tak intensywnie, długo i jednokierunkowo selekcjonowane w kierunku uzyskania najwyższej nieśności, iż jakiekolwiek zasadnicze zmiany w kierunku użytkowania bardzo trudno tu uzyskać .

Aby zmienić przepiórkę w ptaka o dobrej mięsności próbuje się też innych dróg, a mianowicie uzyskania bastardów z innymi gatunkami ptaków . W Japonii próbuje się uzyskać mieszańca z kurą domową. W USA uzyskano już mieszańca z bażantem .

© przepiórki.pl - Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu