Przepiorki.pl » Przepiórki a kulinaria » Jaja przepiórcze
O HODOWLI

Jaja przepiórcze

O wartości konsumpcyjnej jaj przepiórczych decyduje między innymi ich znakomity smak i duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się w nim składnikom, jaja przepiórcze są na ogół nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Zaleca się ich spożycie przez ludzi w stanach rekonwalescencji i osłabienia organizmu. Można podawać je niemowlętom i używać do maseczek kosmetycznych. Uznawane są przez smakoszy za szczyt wyuzdania w kulinarni i balsam dla podniebienia. Nic dziwnego że mimo swojej powszechności i stosunkowo niskiej ceny cały czas jawią się jako objaw luksusu. Rzeczywiście trudno patrzyć na jaja przepiórcze jako pokarm podstawowy pozwalający się najeść i zaspokoić uczucie głodu. Małe drobne jajeczka przepiórek wymagają czasu i uwagi są zawsze przysmakiem, a nie podstawą diety. Jajo przepiórki to kwintesencja smaku i dobrego gustu.

Jaja przepiórcze 20szt.

Jajka przepiórki a jaja kurze

Jajka Kurze są powszechnie znane i produkowane na skalę masową jako podstawowy składnik przemysłu spożywczego. W porównaniu z jajem kurzym, skład chemiczny jajka przepiórki jest znacznie bogatszy. Zarówno patrząc pod względem kalorii, witamin i minerałów jak i ilości innych mikroelementów. Mają mniej składników uznawanych przez dietetyków i lekarzy za szkodliwe. Jajko przepiórki zawiera więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu. Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Ogolnie rzecz ujmując jajka przepiórki charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem i łatwą podzielnością. Podsumowując jajko kurze to na wet 10 jajek przepiórczych - ale radość spożywania odwraca te proporcje - jak mówią pasjonaci "wolę zjeść jedno jajeczko od przepiórki niż 10 jaj kurzych".

Właściwości zdrowotne jajek przepiórczych

Jaja przepiórcze są prawdziwym skarbcem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych, stanowiąc doskonałe uzupełnienie zbilansowanej diety. Co stwierdzone jako jedyne nie szkodzą niemowlętom. Są naturalnym wektorem łatwo przyswajalnego żelaza. Bogate w wysokiej jakości białko, witaminy, takie jak A, D, E, kompleks witamin B, oraz minerały, w tym żelazo, potas, magnez, są cennym źródłem składników wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jajka przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak. Ponadto, jajka przepiórcze, zawierające antyalergiczne substancje i często są polecane osobom borykającym się z alergiami pokarmowymi. Ich niewielkie rozmiary kryją w sobie potężną dawkę energii i życiodajnych składników. Jajka przepiórcze to idealny wybór dla osób dbających o zdrowie, kondycję oraz poszukujących naturalnych sposobów na wzbogacenie diety o produkty naturalne o wysokiej wartości odżywczej.

Jajka przepiórki na talerzyku.

Jak długo można przechowywać jajka przepiórcze?

Jajka przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące. To fenomen w gamie naturalnych produktów spożywczych. Bardzo długi czas przechowywania czyni z nich pożądany pokarm dla prepersów i osób parających się surwiwalem. W dobie niepokoi politycznych wiele osób przypomina sobie o tej niesamowitej cesze jajek przepiórczych co wpływa na wzrost ich popularności.

Jaja przepiórcze kontra jaja bażancie

Jaja przepiórcze są o wiele łatwiej dostępne ale to Jaja bażancie są prawdziwym rarytasem i cudem natury. O ile porównując te dwa kulinarne przysmaki przez pryzmat składu analitycznego, jajka obu tych ptaków wypadają tak samo dobrze. Mało kto miał okazję próbować jaj bażancich, gdyż nie da się ich kupić po prostu w normalnym sklepie. Słyszy się jedynie o cudownych wręcz właściwościach jajek pozyskiwanych od bażantów łownych. Z relacji osób ekstremalnie uczulonych, które praktycznie nie mogą jeść żadnych naturalnych dla zwykłych ludzi pokarmów - wielkie pochwały. Alergicy pokarmowi, którzy próbowali bez rezultatu jaj zielononóżek i przepiórek - tylko jaja bażancie tolerowali bez najmniejszych problemów. W ubogiej diecie jaką mogli przyswajać pyszne jaja bażancie jawiły się jako objawienie. Porównując czysto technicznie jajko bażanta jest trzy razy większe od jajka przepiórki. Posiada gładką nienakrapianą skorupkę aczkolwiek występującą w różnych odcieniach - od koloru jasnobrązowego po niebieskie lub białe. W Wielkiej Brytanii - kolebce hodowli bażantów znane jest powiedzenie: Jaja przepiórcze jada szlachta, a jaja bażancie tylko Królowa Angielska

Jaja przepiórcze i bażancie - porównanie

Wartość odżywcza jaj przepiórczych i kurzych:
Składnik Jajo
przepiórcze
Jajo
kurze
Wapno (mg) 59 56-58,5
Fosfor (mg) 232 180-237,9
Żelazo (mg) 3,8 2,1-2,25
Magnez 11,62 12
Sód 132 132
Potas 135 135
Miedź 0,11 0,03
Cynk 1,46 1,36
Witamina A (IU) 300 221-520
Tiamina (mg) 0,12 0,09
Ryboflamina (mg) 0,85 0,32
Niacyna (mg) 0,10 0,06-0,09
Energia (kcal) 158 183

© przepiórki.pl - Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu