Hodowla przepiórek
Hodowla przepiórek
O HODOWLI
Hodowla przepiórek
Choroby przepiórek
Zatrucia
Choroby niedoborowe
Pasożyty
Grzybica - mykoplazmoza
Puloroza - biała biegunka piskląt
Salmoneloza
Gruźlica przepiórek
Wrzodziejące zapalenie jelit
Kolibakterioza
Ospa ptasia
Zakaźne zapalenie mózgu i rdzenia
Nieżyt dróg oddechowych
Inne choroby przepiórek
Przepiórki a kulinaria
Dzikie przepiórki na wolności
Odmiany przepiórek
Oferta
Kontakt
Regulamin
Przepiorki.pl » Choroby przepiórek » Salmoneloza

Salmoneloza

Bakteria Salmonelli
     Oprócz Salmonella pullorum, która wywołuje pulorozę, u przepiórek mogą wywoływać chorobę jeszcze 4 inne gatunki: Salmonella anatum, S. Barelly, S. Binza, S. gallinarum . Salmonellae są odporne na czynniki środowiskowe, sprzyja ich namnażaniu ciepło i wilgotne podłoże. W niesprzyjających warunkach bytowych Salmonellae żyjące w przewodzie pokarmowym ptaków uzjadliwiają się, powodując wybuch choroby.

     Chore ptaki są osłabione, ich odchody są białe, czasem zabarwione krwią. Częściej chorują osobniki młode. Ponieważ dość trudno odróżnić tę chorobę od pulorozy, konieczne jest przeprowadzanie badań laboratoryjnych. Przepiórki chorujące bezobjawowo i ozdrowieńce stają się nosicielami zarazków. Zakażają inne przepiórki przez kał, który dostaje się do karmy, przez jaja, ponieważ Salmonellae w organizmie przepiórek bytują nie tylko w przew-odzie pokarmowym, ale również w woreczku żółciowym i jajniku. Może nawet dojść do zakażenia ludzi. Toteż jaja z ferm zarażonych nie mogą być spożywane inaczej jak po 10-minutowym gotowaniu. W Polsce wszystkie rejestrowane fermy przepiórek mają obowiązek przeprowadzania badań jaj konsumpcyjnych.

     Ze względu na możliwość zakażania jaj i piskląt, nie stosuje się leczenia, a tylko usuwa się z hodowli sztuki chore, ozdrowieńców i nosicieli.